Veelgebruikte houtsoorten

door |

In dit artikel worden veelgebruikte houtsoorten besproken om de beste resultaten te kunnen bereiken met je doe-het-zelf projecten. Zowel beginnende doe-het-zelvers als ervaren professionals staan wel eens met vraagtekens als het om de juiste houtsoort gaat. Dit verschilt natuurlijk per project en per situatie.

Voor stoere, robuuste meubelen wordt er vaak gewezen op steigerhout. Gelukkig is er meer variatie voor als je wat anders wilt dan een ruige uitstraling. Teak, Vuren (hout), Grenen, Eiken, Ceder, Kersen, Mahonie, Douglas, Multiplex, Meranti en Merbau zijn veelgebruikte houtsoorten in doe-het-zelfprojecten.

Houtsoorten: Binnen of Buiten?

Om de duurzaamheid van je zelfgemaakte houten meubelen, accessoires en speelgoed te kunnen waarborgen, is het goed om te bepalen of je het hout voor binnen of buiten gaat gebruiken. Mits behandeld met eventueel grondverf, olie of beits kunnen de volgende houtsoorten prima buiten worden geplaatst met behoud van de kwaliteit:

  • Meranti, berken, teak, vuren, grenen, eiken, steigerhout, merbau

    “Teak heeft een hoge vochtbestendigheid en daarom zeer gewild als tuinmeubilair”

Klassieke uitstraling

Bepaalde houtsoorten dragen bij aan een klassieke uitstraling. Mahonie hout wordt bijvoorbeeld veel gebruikt om verfijnde kwaliteitsmeubelen te maken. Dit hout is zeer duurzaam, trekt niet krom, krimt niet, zet niet uit en komt goed tot zijn recht in een formele setting.

Kijk hier voor mooie bouwtekeningen om je volgende project mee te beginnen!

Makkelijk te bewerken

Grenenhout staat bekend als ‘zacht’ hout dat makkelijk te bewerken is. Cederhout heeft een fijne nerfstructuur en is licht en stabiel. De natuurlijke olie van Ceder zorgt ervoor dat deze houtsoort beter bestand is tegen aantasting van schimmels en insecten.

Alternatief voor steigerhout

Niet om iets, steigerhout is uitstekend om mee te werken. Maar een duurzamer alternatief voor deze kanjer is Douglas hout. Een uitstekende keuze voor diverse grote buiten toepassingen zoals schuttingen, carports, pergola’s en meer.

Vond je dit artikel interessant?

Lees snel verder om te ontdekken hoe je aan de slag kunt gaan met het maken van je eigen meubels!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *