Pergola maken

By |

Een Pergola kan een simpele open tuin meer diepte geven en zorgt bovendien voor een veilig en beschut gevoel. Er zijn vele variaties mogelijk met een Pergola waardoor je er niet snel op uitgekeken zal raken. Met een nauwkeurige bouwtekening is het een leuke uitdaging om mee aan de slag te gaan! Stap-voor-stap met een heldere handleiding.

Basis voor een Pergola

Wanneer je ervoor kiest om zelf een Pergola te maken heb je voor de basis in ieder geval een bouwtekening, houten balken, houten palen, bouten, touw, spijkers en cement nodig. Natuurlijk is het ook mogelijk gebruik te maken van kunststof of aluminium  voor een strakke afwerking. Voor een natuurlijk ogend resultaat wordt (hard)hout aangeraden. Hardhout wordt door kenners ook wel liefkozend écht bouwhout genoemd om de veelzijdige dynamiek  en duurzaamheid (15-25 jaar!) van deze bijzondere houtsoort.

“Het belangrijkste is gereedschap en materiaal van goede kwaliteit zodat je er jarenlang van kan genieten.”

Een Pergola kan echter met allerlei soorten bouwhout of materialen (kunststof, metaal) tot een sterk en veerkrachtig resultaat leiden. Natuurproducten die de seizoenen kunnen doorstaan zorgen voor het mooiste effect in een weelderige tuin en je hebt er ook minder omkijken naar wat onderhoud, roest e.d betreft.

Bouwtekeningen

Maak een keuze uit de vele stijlen bouwtekeningen voor een Pergola en ontdek meer dan 10.000 andere doe-het-zelf bouwtekeningen. Van gepassioneerde hobbyisten tot zeer ervaren professionals, er is geen twijfel aan de onschatbare waarde van de nauwkeurige bouwtekeningen.

Tips voor begroeiing

Men kan er altijd voor kiezen om de bovenkant open te laten, zonder dakbedekking of om voor een beschutte begroeiing te gaan. De keuze is reuze! De constructie van een Pergola vormt een uitstekende klimrek voor klimplanten zoals de winterharde ‘blauwe regen’ of ‘hedera helix’.

Ideale hoogte voor Pergola

De ideale hoogte blijft uiteraard een persoonlijke kwestie. Over het algemeen wordt een hoogte van 240 centimeter aangeraden voor een ruimtelijk effect waar zelfs de langste mensen onder ons prima onder kunnen staan en lopen. Niemand hoeft te bukken! Ook met eventuele laaghangende klimplanten bereik je met deze hoogte zowel een knus als ruimtelijk effect.

Ja! Op naar de bouwtekeningen!