Bouwtekening symbolen

By |

Wie voor het eerst bouwtekening symbolen onder ogen krijgt kan er enigzins overweldigd door raken. Wat is nou wat? Nou is elke bouwtekening uniek en de een complexer dan de andere, maar als ze van goede kwaliteit zijn, is het geheel goed te begrijpen. Dit beknopte overzicht met bouwtekening symbolen voor ramen is samengesteld om het allemaal wat makkelijker te maken. Voor zowel beginners als ervaren doe-het-zelvers en bouwkundigen is het handig om zo nu en dan symbolen op te zoeken, het zijn er tenslotte zo ontzettend veel! Soms zijn er meerdere symbolen met dezelfde verklaring maar dit hoeft niet meteen een heel project overhoop te gooien, zolang je maar begrijpt wat er mee wordt bedoeld.

bouwtekening symbolen

Bouwtekening Symbolen – ramen

bouwtekening-symbolen-zelf-meubels-maken-blog-3

bouwtekening-symbolen-zelf-meubels-maken-blog-2

 

Complete bouwtekeningen van bijvoorbeeld huizen, tuinhuisjes, schuren of studio’s bestaan meestal uit een gevelaanzicht, doorsnede, rioleringstekening, leidingverloop, constructietekeneningen en gedetailleerde details over te gebruiken bouwonderdelen.

Schaal bouwtekening controleren

Een van de eerste dingen die je moet doen wanneer je met een bouwtekening aan de slag gaat, is de schaal controleren. Het is gebruikelijk dat de schaal van een ontwerp op de bouwtekening verkleind is. Houd de schaal in de gaten zodat je zeker weet dat je zelfgebouwde meubelen en ramen goed passen.

Dwars streepje voor draairichting

Op bouwtekening symbolen wordt met een dwars streepje vaak een draairichting aangeduid. Bij ramen en deuren is dit een manier om gemakkelijk te zien welke kant wordt geopend. Op een geveltekening staat ook soms een driehoek aangegeven, dit geeft aan dat het raam en / of deur naar buiten toe (open) draait. Een gestippelde driehoek geeft aan dat deze naar binnen toe draait.

Word wijzer en werk slimmer! Overal is wel een goede oplossing voor te vinden. Voor handige bouwtekeningen wordt dit uitgebreide pakket aangeraden.

Voortaan kun je aan de hand van de bouwtekening symbolen eenvoudig een pui met kozijn onderscheiden van een verticale schuifraam.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *